torstai 14. toukokuuta 2015

VEHNÄTÖN MYSLI JA MYSLIKEKSIT

  
Olen kuullut niin paljon ristiriitaisia puheita vehnättömästä ja gluteenittomasta ruokavaliosta, että päätin viettää tämän kuun ilman vehnää, ohraa ja ruista. Näin voin todeta itse, onko viljattomuudesta todella mitään hyötyä. Kauran päätin jättää vielä ruokavaliooni, sillä elämä ilman kauraleipää ja -puuroa kuulostaa jo liian vaaralliselta ihmiskokeelta.

 

Vehnän, ohran ja rukiin poisjättäminen ei ole suuri muutos ruokavaliossani. Ohraa ja ruista syön hyvin hyvin harvoin. Vehnää tulee nautittua pääasiassa pastan, couscousin ja leivän muodossa, unohtamatta tietysti kaikkia niitä makeita herkkuja, joita tulee kyllä napsittua melko usein.
 

Vehnäset ovat nyt sitten kuukauden ajan pannassa, joten päätin kehittää jotain korviketta perinteisten leivonnaisten tilalle. Valmistin tänään aamupalaksi mysliä ja päätin hyödyntää itsetehtyä mysliä keskitaikinan pohjana. Aluksi hieman epäilin keksien onnistumista. Kun kaavin taikinaa uuninpelille, pelkäsin paistavani uunissa kaurapuurokeksejä. Lopputulos oli onneksi toinen. Keksit saivat uunissa kauniin kullankeltaisen pinnan ja makeutuksen ansiosta maku oli kaukana aamupuurosta. Maultaan keksit muistuttivat pähkinöillä höystettyjä kauralastuja.


 
MYSLI:

6 dl kaurahiutaleita

3 dl kuorittuja pähkinöitä

1 dl auringonkukansiemeniä

1 dl seesaminsiemeniä

1 dl rusinoita

1 dl kookoslastuja

ripaus ruususuolaa

1/2 dl chia-siemeniä

Paahda kaurahiutaleet, auringonkukansiemenet ja seesaminsiemenet 175-asteisessa uunissa laakeassa astiassa tai uuninpellillä 15 minuutin ajan, kunnes hiutaleet ja siemenet saavat hieman väriä ja alkavat tuoksua paahtuneilta. Muista sekoitella välillä ja anna seoksen lopuksi jäähtyä. Rouhi pähkinät valmiiksi ja pienennä myös kookoslastuja hieman. Yhdistä kaikki ainekset rapeaksi kokonaisuudeksi ja nauti sellaisenaan kauramaidon tai -jogurtin kera tai taio myslistä maukkaita keksiä.
 

MYSLIKEKSIT:

2 dl kaurahiutaleita

3 dl mysliä

1 rkl pellavansiemeniä

1 tl ksantaani-jauhetta

3/4 tl leivinjauhetta

1/2 - 1 dl intiaanisokeria

1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

n. 1 dl vettä 
 

Yhdistä keksien kuivat ainekset keskenään. Lisää lopuksi öljy ja vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Anna taikinan turvota 5-10 minuuttia. Nostele taikinasta ruokalusikalla nokareita uuninpellille ja painele keksit tasaisiksi. Paista keksejä 200-asteisessa uunissa 10 minuutin ajan.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti