torstai 29. toukokuuta 2014

SEITAN-PERUNASALAATTI


 
Grillikausi ei ole päässyt vielä kunnolla alkamaan, mutta ehkä onkin hyvä jakaa nämä grillausreseptit jo etukäteen. Seitanmakkaroitten valmistustahan voi harjoitella jo myös sisällä paistamalla makkarat pannulla kypsiksi. Itse olen ainakin jo kyllästynyt kauppojen mauttomiin tofunakkeihin ja vastaaviin makkarantapaisiin vegetuotteisiin. Niinpä päätinkin tänä kesänä valmistaa grillattavat itse alusta alkaen. Seitanmakkarat voi esimerkiksi höyryttää etukäteen kypsiksi, jäähdyttää nopeasti ja pakastaa myöhempää grillausta varten. Jäiset foliopötköt onkin helppo kiikuttaa aina tarvittaessa mökille grillattavaksi.

P.S. Käyttämästäni seitanreseptistä tulee yhteensä kuusi makkaraa, mutta salaattiin riittää kolme. Voit siis halutessasi puolittaa reseptin tai säästää loput makkarat muuhun tarkoitukseen.



PERUNASALAATTI PAPU-SEITANMAKKAROILLA, PARSALLA JA AURINKOKUIVATUILLA TOMAATEILLA (4:LLE):

- n. 700 g varhaisperunoita

- 500 g vihreää tankoparsaa

- 1 punasipuli

- 5-7 aurinkokuivattua tomaattia

PAPU-SEITANMAKKARAT (6 KPL):

- 2 1/2 dl vettä + 1 tl kasvisliemijauhetta (luomu)

- 3 dl vehnägluteenijauhoja (luomu)

- 2 dl papusekoitusta (luomu)

- 70 g (3 rkl) tomaattipyrétä

- 3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä (luomu)

- 2 rkl soijakastiketta (luomu)

- 4-5 valkosipulinkynttä

- 1/2 dl oluthiivahiutaleita

- 1 tl nestesavua

- 2 tl oreganoa

- 1/4 tl cayenne-pippuria

- reilusti rouhittua mustapippuria


SALAATINKASTIKE:

- 3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä (luomu)

- 2 rkl omenaviinietikkaa

- 2 rkl mietoa vegaanista sinappia

- ripaus ruususuolaa ja reilusti mustapippuria

Keitä perunat kypsiksi runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä perunat ja pilko paloiksi. Sekoita salaatinkastikkeen ainekset keskenään haarukalla ja sekoita perunoitten sekaan. Jätä perunat jääkaappiin maustumaan vähintään tunniksi. 

Kuori parsoja tarvittaessa. Kypsennä niitä hetki suolalla maustettussa kiehuvassa vedessä. Katso että parsan päässä olevat nuput pysyvät vedenpinnan yläpuolella. Ne kypsyvät nopeasti höyryssä. Valuta ja jäähdytä parsat hyvin.

Valmista sitten seitanmakkarat. Kuumenna vesi ja liota siihen kasvisliemijauhe. Jätä kasvisliemi jäähtymään. Soseuta pavut sauvasekoittimella. Sekoita kaikki ainekset keskenään gluteenijauhoja lukuunottamatta. Lisää gluteenijauhot taikinaan koko ajan haarukalla sekoittaen ja lopuksi vaivaamalla taikinaa käsin. Muotoile taikinasta tasainen massa ja jaa taikina kuuteen osaa. Leikkaa foliosta valmiiksi neliskulmaisia (n. 20 x 20 cm) liuskoja. Pyörittele taikinapaloista pitkulaisia pötköjä ja sulje makkarapötköt tiivisti folion sisään. Höyrytä seitanmakkaroita isossa kattilassa n. 45 minuuttia. Avaa foliokääröt ja grillaa makkarat kypsiksi ja paista niitä muutama minuutti pannulla käännellen. Jäähdytä makkarat ja pilko niistä noin sentin paksuisia viipaleita.
 

Silppua punasipuli ja viipaloi aurinkokuivatut tomaatit. Pilko myös parsat pienemmiksi paloiksi. Yhdistä lopuksi kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa ripauksella suolaa ja mustapippuria.

 

2 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! tässä juuri mietinkin, että mitäs sitä juhannuksena kuljettaisi mökille. Sehän olisi kätevää, että pakastaisi höyrytetyt seitanpötköt! Eikä haittaa yhtään, vaikka matkalla sulaisivat, sehän olisi tarkoituskin :D Minkälainen rakenne näissä on? Haussa olisi ''vähemmän tiivis ja murea'' seitan. Yleensä teen seitan ribz ohjeellani, kun se on niin pomminvarma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pavut tekevät tästä seitantaikinasta melko jauhoisen, eli koostumuksesta tulee juuri sellainen makkaramainen, eikä niin kovin "lihaisa" ja sitkeä :D mureaksi sitä voisi myös luonnehtia eli kannattaa kokeilla! :)

      Poista