keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Spelttivuokaleipä




Jokin aika sitten useammassakin ruokablogissa vilisi spelttileivän reseptejä. Omiin silmiini pistivät etenkin Chocochilin quinoa-spelttileivän ja Puolitiessä-blogin kaura-spelttileivän reseptit, jotka ovat myös vegaanisia. Olen oikein mielissäni siitä, että speltin käyttö on tätä nykyä yleistynyt. Pidän itse spelttiä tavallista vehnää parempana vaihtoehtona ja käytän sitä kypsennetyissä leivonnaisissa nykyään jatkuvasti. Spelttijauhoissakin kannattaa tietysti suosia täysjyvää.



Tämä spelttileipä on järjettömän helppo leipoa. Taikinaa ei ole välttämätöntä laittaa vuokaan, vaan voit leipoa sen myös kahdeksi limpuksi. Itse olen käyttänyt paistamisalustana tavallisen uunivuoan lisäksi valurautapaistinpannua, mutta silloin olen kyllä tehnyt vain puolikkaan annoksen taikinasta.

Spelttivuokaleipä:

- 1 pkt (50 g) tuorehiivaa

- 1 tl ruususuolaa

- 1/2 dl leipäsiirappia tai 2 rkl intiaanisokeria

- 5 dl kädenlämpöistä vettä

- 2 dl neljän viljan hiutaleita (tai kaurahiutaleita)

- 2 rkl pellavansiemeniä

- 1 rkl psyllium-jauhetta

(- 2 rkl punajuuri/porkkanakuitujauhetta*)

- 1  dl kylmäpuristettua kookosöljyä sulatettuna

- n. 8 dl täysjyväspelttijauhoja

Lisäksi:

- kylmäpuristettua kookosöljyä

- unikonsiemeniä

Valmista taikina sulattamalla ensiksi hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon suola ja sokeri. Sekoita puolet spelttijauhoista nesteeseen. Lisää tässä välissä taikinan joukkoon hiutaleet, pellavansiemenet, psyllium, kuitujauheet sekä öljy. Jatka jauhojen lisäämistä taikinaan vähitellen vaivaen taikinaa samalla hyvin. Anna valmiin taikinan kohota puolisen tuntia.

Öljyä kahden litran vetoinen uunivuoka valmiiksi ja kaada valmis taikina vuokaan. Voitele leivän pinta vedellä ja ripottele päälle unikonsiemeniä. Tee leivän pintaan vielä muutama reikä haarukan avulla ennen uuniin panemista. Kypsennä leipää 175 asteessa uunin keskitasolla n. 45 minuuttia. 

Viimeistely onnistuu myös auringonkukansiemenillä.


*Porkkana- tai punajuurikuitujauhetta on mahdollista valmistaa itse mehustamisesta jäljelle jääneestä kuidusta. Kostea kuitumassa laitetaan yöksi tai tarvittaessa pidemmäksi aikaa kuivuriin ja annetaan kuivua rutikuivaksi. Sen jälkeen kuitulevyt murskataan joko morttelissa tai tehosekoittimen avulla hienoksi jauheeksi. Jauhe on hyvin kuitupitoista ja tuo taikinoihin myös jonkin verran makua ja väriä. Vastaavia "leipomislisiksi" kutsuttuja tuotteita on saatavilla myös kauppojen hyllyiltä. Leivontalisät sisältävät usein myös esim. leseitä. Lisää kuitujauheista voi lukea täältä.

Tämä ei ole vuokaleipä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti